Ağlamak ne fayda ?

Kerem

New member
Merhaba Arkadaşlar, Bir Hikâye Paylaşmak İstiyorum

Geçen hafta eski bir arkadaşımı aradım ve yıllar sonra bir konuyu paylaştık. Konu basit ama düşündürücüydü: “Ağlamak ne fayda?” Telefonun diğer ucunda sessizlik vardı; sonra yavaşça başladı anlatmaya. Ben de sizlerle paylaşmak istedim, çünkü bu hikâye hem bireysel hem toplumsal bir yansımayı içeriyor.

Bir Şehirde Zamanın İzinde

1990’ların sonlarında, küçük bir Anadolu kasabasında doğmuş olan Mete ve Elif’in hikâyesiyle başlamak istiyorum. Mete, sorunlar karşısında çözüm üretmeyi seven, stratejik düşünen biriydi. Matematik ve mantık onun dünyasında her zaman ön plandaydı; kriz anlarında hızlı karar vermesiyle tanınırdı. Elif ise insan ilişkilerine, duygulara ve empatiye önem veren biriydi. Olaylara sadece çözüm açısından bakmak yerine, hislerin ve bağların önemini önceliklendirirdi.

Kasabanın sosyal yapısı erkeklerin genellikle “duygusuz, güçlü ve çözüm odaklı”, kadınların ise “sabırlı, empatik ve ilişkisel” rollerle tanımlandığı bir yerdi. Mete ve Elif, bu klişeleri kendi deneyimleriyle sorgulayan iki gençti.

Bir Olayın Ortasında

Bir gün kasabada şiddetli bir sel meydana geldi. İnsanlar evlerini, eşyalarını kaybetti; kasaba sokakları sular altında kaldı. Mete, ilk anda selden etkilenenlerin güvenliğini sağlamak için stratejik bir plan yaptı: su seviyelerini ölçtü, riskli alanları belirledi, kurtarma ekipleriyle koordinasyon sağladı.

Elif ise insanlar arasında dolaştı, kaybolan çocukların ailelerini teselli etti, yaşlıları sakinleştirdi ve toplulukta empatiyi yaydı. Onun yaklaşımı çözümden farklıydı; insanların duygularına dokunuyor, travmalarını anlamaya çalışıyordu. Mete’nin aksiyonlarıyla Elif’in yaklaşımları birleştiğinde, kasaba kısa sürede toparlanmaya başladı.

Tarih ve Toplumla Bağlantı

Aslında hikâye sadece bir doğal felaket değil; toplumsal cinsiyet rollerinin tarihsel olarak şekillendiği bir tabloyu da yansıtıyor. Tarih boyunca erkeklerin stratejik, kadınların empatik rolleri toplumsal olarak pekiştirilmişti. Ancak, bu durum kişisel deneyimlerle esneyebiliyor. Mete ve Elif’in hikâyesi bize gösteriyor ki, çözüme odaklanmak ve empati kurmak birbirini dışlamıyor; aksine, birlikte güçlendiriyor.

Bu olay üzerinden düşündüğümüzde, “ağlamak ne fayda?” sorusu salt bireysel bir tepkiyi ifade etmiyor; aynı zamanda toplumsal bir algıyı da sorguluyor. Ağlamak, duyguların ifadesi olarak bir bağ kurma, farkındalık yaratma ve iyileşme süreci başlatma potansiyeli taşıyor.

Duygular ve Strateji Arasında Bir Köprü

Mete ve Elif, yaşanan felaketin ardından bir sohbet sırasında bu noktaya geldi. Mete, “Bazen duygularımın farkına varmak, en iyi stratejiyi bulmamı sağlıyor,” dedi. Elif ise gülümseyerek, “Empati olmadan çözümler eksik kalır,” diye ekledi.

Hikâyenin mesajı açık: Erkeklerin ve kadınların toplumsal rollerine dair klişeler, modern dünyada yeniden yorumlanabilir. Strateji ve empati birbirine karşı değil, birbirini tamamlayan iki yaklaşım. Bu yüzden ağlamak sadece bir zaaf değil; aynı zamanda bir farkındalık, bir bağ kurma ve toplumsal dayanışma aracıdır.

Günlük Hayata Yansıması

Bunu kendi yaşamımızda da gözlemleyebiliriz. İşyerinde, ailede ya da arkadaş çevresinde kriz anlarında farklı tepkiler veririz. Bir arkadaşınız plan yaparken siz duygusal bir destek sunuyorsanız, bu aslında çözümü güçlendirir. Tarih boyunca erkekler çözüm odaklı, kadınlar empatik diye genellemiş olabiliriz, ama kişisel deneyimler bu sınırları aşabiliyor.

Soru ve Düşünceye Davet

Sizce, ağlamak gerçekten bir fayda sağlar mı yoksa sadece duygusal bir boşalma mı? Toplumsal rollerin tarihsel kökenleri bugünkü davranışlarımızı ne kadar etkiliyor? Kendi çevrenizde bu dengeleri gözlemlediniz mi?

Hikâyeyi burada kesmek istemiyorum; çünkü Mete ve Elif’in deneyimleri bize, krizlerde strateji ve empatiyi nasıl birlikte kullanabileceğimizi öğretiyor. Ağlamak, sadece gözyaşı dökmek değil, aynı zamanda insan olmanın, bağ kurmanın ve toplumsal farkındalık yaratmanın bir yolu.

---

Kaynak:

* Mead, M. (1935). *Sex and Temperament in Three Primitive Societies*. New York: William Morrow & Co.

* Giddens, A. (1991). *Sosyoloji*. İstanbul: Ayrıntı Yayınları.

* Kendi gözlemlerim ve küçük Anadolu kasabalarında yaşanan afet deneyimleri.