Köylerde kurumsal teslimatlar artıyor: Varanasi CMO

yasemin

Member
18 Ekim 2024 09:34 IST


Hamile kadınların ve bebeklerin tarandığı ve aşılandığı Varanasi'de 3.000'den fazla Köy Sağlık ve Beslenme Günü (VHND) modeli düzenleniyor.


Hamile kadınların ve bebeklerin tarandığı ve aşılandığı Varanasi'de 3.000'den fazla Köy Sağlık ve Beslenme Günü (VHND) modeli düzenleniyor.


(illüstrasyon için resim)

Başhekim Dr. Sandeep Chaudhary, kurumsal doğumlarda, cerrahi (sezaryen) doğumlarda ve düşük kilolu bebeklerin etkin tedavisinde önemli bir artış yaşandığını söyledi. Bu çabalar bebek ölüm oranını (IMR), anne ölüm oranını (MMR) ve neonatal ölüm oranını (NMR) önemli ölçüde azaltmıştır. İlçede 3.000'den fazla VHND (Köy Sağlığı ve Beslenme Günü) modelinin düzenlendiğini söyledi.

Ek olarak, VHND merkezleri daha erişilebilir ve uygun yerlere taşınmıştır ve bebeklere, daha büyük doğum merkezlerindeki Yenidoğan Stabilizasyon Birimi (NBSU) tarafından daha iyi hizmet verilmektedir.

Karmaşık doğumlar için Sir Sundar Lal Hastanesi (BHU) dahil olmak üzere toplam 10 FRU (İlk Sevk Birimi) kuruldu. Ayrıca düşük kilolu bebeklerin bakımı için 12 yeni MNCU (Anne ve Yenidoğan Bakım Ünitesi) kuruldu.

200'den fazla Ayushman Arogya Mandir'de (sağlık alt merkezleri) modern ekipman ve ilaçlara sahip tesislerin mevcut olduğunu ekledi.

Yeni doğan bebeklerin evde bakımı ASHA çalışanları tarafından etkin bir şekilde sağlandı. ANM ve ASHA tarafından HRP (Yüksek Riskli Gebelik) takibi sürekli olarak geliştirilmektedir. Uygulama ve doğum odaları Lakshya program standartlarına uygun olarak iyileştirildi. Tüm göstergeler haftalık olarak sürekli olarak izlenmektedir.

CMO, kurumsal teslimatların son üç yılda yüzde 60'tan fazla arttığını söyledi. 2020-21'de 55.132 kurumsal teslimat gerçekleşirken, 2023-24'te bu sayı 78.178'e yükseldi.

Sezaryen doğumlar yüzde 700'den fazla arttı. 20-21 yıllarında 2.705 karmaşık doğum gerçekleştiğini, 23-24 yıllarında ise 18.351 sezaryen gerçekleştirildiğini söyledi.

Riskli gebelik yaşayan kadınların sürekli takibi yapılmaktadır. Düşük kilolu bebeklerin etkili bir şekilde tedavi edilmesiyle her yıl 5.500'den fazla kişi tedavi ediliyor.

Varanasi, Janani Suraksha Yojana ve Matru Vandana Yojana'da sürekli olarak eyaletteki ilk beş bölge arasında yer alıyor. Bu girişim, bu şekilde anne ve çocuk bakımının iyileştirilmesine yönelik örnek bir model ortaya koymaktadır.