İki Dünyada Bir Gezgin: Amerikan Askerinden Sanatan Sadhu'ya

yasemin

Member
Baba Mokshpuri, ABD Ordusunda hizmet etmekten, Sanatan Dharma'yı yaymak için Juna Akhada'nın Sadhu'su olarak dünyayı dolaşmaya kadar, barış arayışında uzun bir yol kat etti.

Abhay Singh (HT fotoğrafı)

Manevi yolculuğunu anlattığı Mahakumbh'daki varlığıyla herkesin dikkatini çekti.

ABD'nin New Mexico şehrinde doğdu, Michael olarak biliniyordu ve bir zamanlar ABD Ordusunda bir askerdi, ancak daha sonra batılı yaşam tarzından vazgeçerek meditasyon ve kendini gerçekleştirme yolunu seçti.

“Ben de bir zamanlar sıradan bir insandım. Ailem ve eşimle vakit geçirmeyi ve seyahat etmeyi çok seviyordum. Ben de orduya katıldım. Ama öyle bir an geldi ki hayatta hiçbir şeyin kalıcı olmadığını anladım. İşte o zaman benim için bu sonsuz kurtuluş arayışı yolculuğu başladı.

Hindistan'ı ilk kez 2000 yılında ailesiyle (eşi ve oğlu) birlikte ziyaret etti.

“Bu gezi hayatımın en unutulmaz olayıydı. Bu süre zarfında meditasyon ve yogayı öğrendim ve ilk kez Sanatan Dharma'yı anladım. Hint kültürü ve gelenekleri beni derinden etkiledi. Bu, artık Tanrı'nın bir çağrısı olarak gördüğüm ruhsal uyanışımın başlangıcıydı” diye anımsıyor.

Oğlunun ölümü bakış açısını değiştirdi

Oğlunun çok erken ölmesiyle hayatında büyük bir değişiklik oldu.

“Bu trajik olay, hayatta hiçbir şeyin kalıcı olmadığını anlamamı sağladı. Bu süre zarfında meditasyon ve yogayı sığınağım haline getirdim, bu da bu zor dönemden çıkmama yardımcı oldu” dedi Baba Mokshpuri.

Artık Hint kültürünü ve Sanatan Dharma'nın öğretilerini tanıtmak için dünyayı dolaşıyor. 2016'daki Ujjain Kumbh'dan bu yana her Mahakumbh'a katılmayı taahhüt etti.

NEEM KAROLI BABA'DAN İLHAM ALINDI

Baba Mokshpuri, manevi yolculuğunda Neem Karoli Baba'nın etkisinden özellikle bahsetti. Şöyle diyor: “Neem Karoli Baba'nın aşramındaki meditasyon ve bağlılığın enerjisi beni derinden etkiledi. Sanki Baba'nın bizzat Lord Hanuman'ın enkarnasyonu olduğunu hissettim. Bu deneyim hayatımda adanmışlığa, meditasyona ve yogaya olan bağlılığımı daha da güçlendirdi.”

Baba Mokshapuri, New Mexico'da Hint felsefesini ve yogayı vaaz edeceği bir aşram açmayı planlıyor.