Ekşi Sözlük çaylak entryleri görünür mü ?

Ceren

New member
Ekşi Sözlük Çaylak Entryleri Görünür mü? Görünürse Ne Görürüz, Görünmezse Ne Kaybederiz?

Selam forum ahalisi! 🌿

Kahvemi aldım, bir yudum çektim ve düşündüm: "Yahu şu Ekşi Sözlük’te çaylak entry’leri neden görünmüyor? Ya da görünseydi, acaba hayatımız nasıl olurdu?" Sonra kendi kendime dedim, “Eğer çaylak entry’leri görünür olsaydı, muhtemelen internetin %30’u daha fazla kahkaha, %70’i de daha fazla ‘bu ne be’ derdi.”

Konu derin, karmaşık, biraz trajikomik ama bir o kadar da toplumsal bir vaka! Hadi gelin bu meseleyi birlikte didikleyelim.

---

Erkeklerin Stratejik Yaklaşımı: “Çözüm Odaklıyım, Görünsün De Rahatlayalım!”

Erkek forumdaşlarımıza sorsan hepsi aynı şeyi söyler: “Abi görünür olsun, sistemi düzeltelim, test edelim, debug atalım!”

Erkeklerin çaylak entry meselesine yaklaşımı genellikle mühendis kafası gibidir:

- “Görünmüyorsa backend’de sıkıntı vardır.”

- “Modlar cache’i temizlememiş olabilir.”

- “Yeni kullanıcıyı production’a almayı unutmuşlar.”

Bir de olaya stratejik yaklaşan tipler var:

“Bak kardeşim, çaylak entry görünür olursa yeni yazarların hevesi artar, topluluk büyür, ekonomi canlanır, Sözlük yeniden eski günlerine döner!”

Yani sanki ülke ekonomisi çaylak entry’lere bağlı… ama haklılar bir yandan da! 😄

Ama erkeklerin bu yaklaşımı her zaman çözüm odaklı değil. Bazıları da olayı ego savaşına dönüştürüyor:

“Benim ilk entry’im zamanında görünseydi, şimdi moderatör bendim!”

Oysa o entry “Dünya düzdür ama ben yuvarlandım.” gibi bir şeydi muhtemelen.

---

Kadınların Empatik Yaklaşımı: “Ah canım çaylak, senin de günün gelecek…”

Kadın forumdaşlar ise olaya bambaşka bir yerden yaklaşıyor. Onlar için çaylak entry görünmemesi bir sistem hatası değil, bir gelişim süreci.

“Canım, herkes bir zamanlar çaylaktı, sabret… Görünmese de senin sesin duyuluyor, kalplerimizdesin!”

Bu yaklaşım tam bir “duygusal mentorluk” hali.

Bazı kadınlar işi daha da ileri götürüp çaylaklara DM atıyor:

“Tatlım, entry’in çok güzelmiş, biraz uzun ama potansiyel var. Sadece bir gün görüneceğine inan.”

Yani çaylak entry’ler için motivasyon konuşması yapılıyor, forumda gözyaşları sel oluyor.

Ve tabii ki kadın forumdaşların empati dozu o kadar yüksek ki, biri “entry’im onaylanmadı” dediğinde hemen şu yorumlar gelir:

- “Modlar da insan sonuçta…”

- “Belki sistemde yoğunluk vardır.”

- “Senin entry görünmese de ruhun görünür.”

---

Gerçek Soru: Neden Görünmüyor Bu Çaylak Entry’ler?

Teknik olarak açıklarsak, çaylak entry’ler moderasyon onayından geçmeden görünmüyor. Ama biz forum insanları olarak bu açıklamayla yetinir miyiz? Tabii ki hayır!

Çünkü biz derin düşünürüz: “Belki modlar entry’leri görünmez yaparak insanın egosunu terbiye ediyordur?”

Ya da: “Belki bu, Sözlük’ün kendi içinde bir aydınlanma testidir. Görünmeden var olabiliyor musun?”

Biraz spiritüel düşünelim: Belki görünmeyen entry’ler başka bir boyutta yaşıyordur!

Ekşi’nin “Paralel Entry Evreni”nde çaylaklar birbirini okuyor, alkışlıyor, mention’lıyor ama biz göremiyoruz.

Bir gün belki bir portaldan geçip o evrene gireceğiz ve “Aaa bak bu benim 2015’te yazdığım ama onaylanmayan entry!” diyeceğiz.

---

Forumda Erkek vs Kadın Tartışması: Çaylaklar Üzerinden Kadim Bir Savaş

Forumda konu açıldı mı, hemen iki cephe oluşur:

1. “Görünsün kardeşim, ifade özgürlüğü!” tayfa.

2. “Ama kalite düşer!” diyen estetik kaygılı ekip.

Erkekler genelde birinci grupta olur, çünkü onlar için görünürlük = performans.

Kadınlar ise ikinci grupta, çünkü onlar için görünürlükten ziyade etki önemlidir.

“Görünür olma, iz bırak.” mottosu onlara aittir.

Bir erkek “Çaylak entry’leri açalım!” dediğinde hemen bir kadın çıkar ve der ki:

“Bir düşün, gerçekten herkesin her yazdığı görünseydi, kaçımız hala sözlüğe girerdi?”

Forum sessizliğe bürünür, herkes hayatını sorgular.

---

Komik Senaryolar: Çaylak Entry’ler Görünür Olsaydı Ne Olurdu?

- 1. Gün: Site çöker. 300 bin “ilk entry” aynı anda yayınlanır.

- 2. Gün: Modlar istifa eder. “Artık kimin haklı olduğunu değil, kim daha uzun yazmış onu inceliyoruz.”

- 3. Gün: Bazı entry’ler viral olur. “Karpuzun çekirdeğini tükürmeyin, o da canlı.”

- 4. Gün: Yeni bir fenomen doğar: “Çaylak Influencer”.

- 5. Gün: Sözlük’te “Görünmezken daha güzeldin.” başlıklı entry trend olur.

Yani görünürlük bazen mutluluk değil, karmaşadır.

---

Sonuç: Görünürlük Her Zaman Görmekle Alakalı Değil

Aslında mesele sadece çaylak entry’lerinin görünmesi değil.

Bu konu, internetin genel bir metaforu gibi:

“İnsan görünmek istiyor ama aynı zamanda görünmekten korkuyor.”

Bir yanda “entry’im neden görünmüyor?” diyen çaylaklar, diğer yanda “keşke kimse benim 2010 entry’imi görmese” diyen veteranlar…

Belki de Ekşi Sözlük bir tür sosyal meditasyon alanı: sabretmeyi, beklemeyi, bazen susmayı öğretiyor.

Ama bir yandan da hepimizin içinde o küçük çaylak sesi var:

“Yahu ben sadece yazmak istemiştim, neden kimse görmüyor?”

---

Forumdaşlara Çağrı: Sizin İlk Entry’iniz Neydi?

Hadi şimdi itiraf vakti!

İlk entry’nizi hatırlıyor musunuz? Görünseydi utanır mıydınız, gururlanır mıydınız?

Yoksa hâlâ onay bekleyen bir “çaylak şaheseriniz” mi var?

Yorumlara yazın, birlikte gülelim. Belki de aramızda bir sonraki “yazar efsanesi” gizleniyordur — sadece henüz görünür değil. 😉