ABD'nin Rus ham taşlarının ithalatını yasaklaması nedeniyle Surat'taki elmas endüstrisi bir krizle karşı karşıya

yasemin

Member
Konuya yakın kaynaklar, Gujarat'ın Surat elmas endüstrisinin 2022'deki Rusya-Ukrayna savaşının ardından başka bir krizle karşı karşıya olduğunu ve ABD hükümetinin Rus ham elmaslarından elde edilen cilalı elmaslara yönelik kısıtlamaları daha da sıkılaştırdığını söyledi.


Hindistan cilalı elmaslarının üçte birinden fazlasını doğrudan ABD ve AB ülkelerine ihraç ediyor. (Dosya)

ABD Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi (OFAC) 8 Şubat'ta, 1 Mart'tan itibaren 1,0 karat veya daha fazla ağırlığa sahip ham elmaslara izin verileceğini ve 1 Eylül'den itibaren 0,5 karat veya daha fazla ağırlığa sahip ham elmaslara da izin verileceğini veya yasaklanacağını duyurdu. OFAC, bunların Rusya'da mı işlendiğine yoksa büyük ölçüde üçüncü bir ülkede mi işlendiğine bakılmaksızın bunların ithalatını yasakladı.

Kriket heyecanını daha önce hiç olmadığı gibi, yalnızca HT'de keşfedin. Şimdi keşfedin!

Yeni yaptırımlar, G7 ülkelerinin geçen yıl Eylül ayında Rusya'da çıkarılan veya çıkarılan elmasların ithalatını kademeli olarak kısıtlama taahhüdüyle uyumlu.

Sektör uzmanlarına göre karar, büyük ölçüde Rusya'dan kesilip işlenecek ham elmas ithalatına bağlı olan Surat'ın elmas endüstrisini olumsuz etkileyecek.

“ABD'nin Rus elmaslarını yasaklamaya yönelik son hamlesinin ardından, Hindistan'daki bir elmas işleyicisinin faturada, madenin tam konumu da dahil olmak üzere ham elmasların nereden geldiğini belirtmesi gerekiyor. Hammadde tedarikinin takibi ve doğrulanması Antwerp'ten takip edilmektedir. Bu, Surat'ta kesilen elmasların neredeyse üçte biri Rusya'dan geldiğinden, Surat'taki elmas endüstrisine büyük bir darbe vuracak” dedi elmas baronu ve Değerli Taşlar ve Mücevherat İhracatını Teşvik Konseyi (GJEPC) bölge başkanı Dinesh Navadiya.

Navadiya, Surat'ın elmasların yüzde 4'ünü doğrudan Rusya'dan ithal ettiğini, kalan yüzde 29'unun da yaptırım altındaki diğer ülkeler üzerinden Surat'a girdiğini söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri uluslararası taahhüdü kabul ettiğini açıklayan son G7 ülkesi oldu. Avrupa Birliği (AB) ülkeleri de Aralık 2023'te Rusya'dan elmas ithalatını yasaklamayı kabul etti. Bu tedbirler 1 Ocak'ta yürürlüğe girdi. Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, ABD ve İngiltere'den oluşan G7, küresel elmas pazarının %70'inden fazlasını kontrol ediyor.

ABD'nin son yasağı, dünyanın en büyük elmas üreticisi olan ve geçen yıl elmas ticaretinden yaklaşık 4 milyar dolar kazanan Rusya'dan ihraç edilen elmas takıların ve sınıflandırılmamış elmasların ithalatını kapsıyor.

Hindistan cilalı elmaslarının üçte birinden fazlasını doğrudan ABD ve AB ülkelerine ihraç ederken, işlenmiş elmasların yarısından fazlası Hong Kong ve Çin'e ihraç ediliyor. Mücevher ve Mücevherat İhracatını Teşvik Konseyi'ne (GJEPC) göre, toplam brüt kesilmiş ve cilalı elmas ihracatı 2022/23 mali yılında %2,97 düşüş kaydetti. ₹1,82 lakh crore ₹Geçen yıla kıyasla 1,76 Lakh Crore.

Sektör yetkililerine göre, küresel zorluklar Hindistan'ın ABD ve Çin gibi önemli pazarlarında elmas talebini etkilerken, Avrupa ve Güneydoğu Asya'daki bazı bölgeler daha istikrarlı bir performans sergiledi.

Hindistan, Rus ham elmaslarının tedarikindeki düzensizlikler ve işleme süreçlerindeki zorluklar nedeniyle engellerle karşılaştı. Ayrıca yetkililer, Namibya, Botsvana ve Angola gibi ülkelerin ham elmaslarını yurt içinde işleme kararının Hindistan'ın elmas endüstrisindeki zorluklarını daha da kötüleştirdiğini söyledi.

İsmini vermek istemeyen Suratlı bir elmas baronu, sektörün yeni ABD kuralları konusunda Hindistan hükümetine başvurduğunu söyledi.

Surat elmas merkezinde yaklaşık 800.000 kişi çalışıyor ve Hindistan'ın yaklaşık 3 milyon Rupi değerindeki değerli taş ve mücevher ihracatına önemli katkı sağlıyor. Gujarat, Hindistan'ın elmas ihracatının %80'ine katkıda bulunuyor; eyaletin elmaslarının %90'ı Surat'ta kesilip cilalanıyor.